Майнц, столицата на провинция Райнланд-Пфалц, е един от най-старите градове в Германия.

...
Майнц, столицата на провинция Райнланд-Пфалц, е един от най-старите градове в Германия.
Коментари Харесай

Шедьовър от древността: в Майнц грейна Мозайката на Орфей

Майнц, столицата на провинция Райнланд-Пфалц, е един от най-старите градове в Германия. По римско време се е наричал Могонциакум и в продължение на няколко века е бил център на римската провинция Горна Германия.

От древноримския Могонциакум до немския Майнц

В региона имало огромен боен лагер за два римски легиона, край който зародило селището. Могонциакум бил основан на стратегически значимо място - където Майн се влива в Рейн - и служел като насочна точка за военните походи из Германия.

Римските войски завоювали тези земи от келтите през 12-ата година пр.н.е. Днес в Майнц могат да се видят остатъци от римски каменен акведукт, 25-метрова възпоменателна колона, остатъци от един от най-големите антични римски театри северно от Алпите с места за 10 хиляди души, както и други забележителности от античността.

Археологическата находка в Майнц

През септември 2023 година в за първи път бяха показани резултатите от реставрацията и реконструкцията на " каменен килим " - антична подова мозайка, открита на територията на града по време на строителни работи през 1995 година.

От музея осведомят, че мозайката, основана през трети век, е красяла градската вила на богат римски жител. Запазена е била към една трета от това неповторимо произведение на античното изкуство. В центъра му е ситуирано изображение на героя от древногръцките легенди - именития артист, стихотворец и музикант Орфей.

След цялостното му възстановаване античното произведение на изкуството е изложено в музея на немската провинция Райнланд-Пфалц в МайнцСнимка: Arne Dedert/dpa/picture alliance

Античната " Мозайка на Орфей "

Намерените фрагменти от " Мозайката на Орфей ", която е с размери 5,76 на 5,35 метра, били изпратени в специфична реставрационна работилница в Трир за деликатното проучване и за консервационни работи.

Оттам реставрираните истински фрагменти били върнати назад в Майнц, където експертите от музея почнали реорганизация на изчезналите елементи. Много от тях били сполучливо възобновени посредством потребление на правилото на симетрията - въз основата на непокътнатите изображения. Освен това били проучени и оценени други мозайки, отдадени на Орфей, открити на разнообразни места в Римската империя.

От средата на септември т.г. реставрираната и реконструирана " Мозайка на Орфей " с всичките си над 320 000 каменни блокчета е част от непрекъснатата експозиция на музея на провинция Райнланд-Пфалц в Майнц.

Размерите на мозайката в действителност са внушителниСнимка: Arne Dedert/dpa/picture alliance

" Великолепието на римските мозайки "

В музея имат и желанието да разширят този раздел от експозицията си в околните месеци под името " Каменни килими ". Ще бъдат показани и други антични мозайки или фрагменти от мозайки - орнаменти и изображения, открити по друго време на територията на района, които сега се намират в развой на реституция.

" Музеят в Майнц за първи път демонстрира цялото величие на римските мозайки - разрешава ни да се потопим надълбоко в увлекателния свят на римското изкуство и в историята на римския Могонциакум ", заяви на тържествената гала по откриването министърът на вътрешните работи на Райнланд-Пфалц Михаел Ебинг, чието ведомство дава отговор за културните монументи.

По думите на министъра, мозайките дават завладяваща визия за римската история и са прелестен образец за римското завещание в Майнц - рисуват нова картина на римския Могонциакум и припомнят за дълбоките исторически корени на района.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР